Važnost kolostruma u ishrani teladi

teljenje krava telad kolostrum

Kolostrum je sekret mliječne žlijezde koji se izlučuje neposredno nakon teljenja pa sve do petog, ponekad do dvanaestog dana iza teljenja.

Za telad je ono od izuzetne važnosti budući se tele rađa posve nezaštićeno bez imunoglobulina odgovornih za otpornost teleta prema raznim patogenima iz okoline. Kao drugo, kolostrum je „ energetska bomba“ koja je teletu neophodna budući da se rađa s vrlo malom rezervom energije važnom za preživljavanje te kao treće, sadrži bitne tvari za razvoj probavnog trakta i kasniju probavu mlijeka.
Četiri su čimbenika koja će prilikom primjene kolostruma utjecati na to da ona bude uspješna i da kao rezultat toga dobijemo zaštićeno i zdravo tele.

1. Vrijeme

Važno je da tele dobije kolostrum prvi sat do dva iza teljenja budući da je sluznica crijeva u to vrijeme propusna za imunoglobuline koji su velike molekule. Već za šest sati od teljenja ta se propusnost smanjuje za 50%. Nakon 24 sata ta je propusnost zanemariva.
Također se s protokom vremena vrlo brzo mijenja i sastav kolostruma, gdje već 12 sati nakon prve mužnje rapidno opada količina imunoglobulina, kazeina te masti, a raste količina laktoze te udio vode.

2. Količina

Potrebno je da tele, kao što smo već rekli, na vrijeme dobije kolostrum u dostatnoj količini. Pri prvom napajanju to mora biti 2 litre, a kroz iduća 24 sata 12-15% svoje tjelesne mase. Dakle oko 6 litara. Telad koja odbija sisati napaja se uz pomoć jednjačke sonde.

3. Kakvoća

Kvaliteta kolostruma razlikuje se od krave do krave i na njega utječu razni faktori poput dobi, duljine suhostaja, zdravlja vimena, ishrane, kondicije. Općenito se može reći da starije životinje i one čiji je suhostaj trajao duže od mjesec i pol dana imaju kvalitetniji kolostrum.
O kvaliteti kolostruma govori nam količina proteina seruma u njemu. Ona se kreće u rasponu od 20 g/litri pa sve do 150 g/litri. Dobar je onaj koji sadrži najmanje 50 g/litri imunoglobulina. Kvaliteta se određuje refraktometrom koji se u maloprodaji može kupiti po cijeni između 500 i 600 kn.

4. Čistoća

Tu ću samo reći o važnosti toga da se sav pribor za napajanje i hranjenje teladi mora održavati urednim i iznimno čistim budući da se njime hrani životinja koja je u tim prvim danima života posve nezaštićena i neotporna.

Kolostrum ili mljezivo
Kolostrum ili mljezivo za napajanje teladi

Kolostrum krava koji zadovoljava zadani kriterij može se čuvati na temperaturi od -20°C više godina. Otapa se u vodi temperature 50°C, a za napajanje je potrebna temperatura od 39°C. Ovo je važno s toga kako bi mogli telad čije majke imaju kolostrum ispod zadanog kriterija napajati s onim kvalitetnim ili imati kolostrum spreman za nesretne slučajeve pri porodu goveda koji su mogući. Na kraju ću reći da je mogućnost razbolijevanja teladi u prvom redu od proljeva i respiratornih infekcija u prvih 8 tjedana života gotovo duplo veća kod onih koji zbog ovog ili onog razloga nisu stekli kolostralni imunitet.

Autor članka i naslovne fotografije: Dubravko Butković dr.vet.med