Kreiranje vrta u posudama

U posudama, sanducima, kantama, teglama može se vrlo uspješno uzgajati povrće. Nedostatak prostora ne mora biti prepreka da ne posijete nešto povrća na balkon, uz kuću ili tamo gdje postoji malo mjesta.

Ima hrpa tekstova o ovoj temi, a ja ću se ovdje osvrnuti na povrće koje se sije upravo sada u travnju. To je ujedno i povrće koje svake godine osim u vrtu sijem i u posude. Prije par godina počela sam sijati u posude iz znatiželje i oduševila sam se rezultatima.

Fotografije “Vrta mame Ivane” se nalaze na kraju članka


Ove godine za sijanje sam iskoristila palete od kojih mi je suprug napravio sanduke za sijanje. Sijem i u malo veće tegle. Tako imam i prekrasan ukras jer tko kaže da u teglama moramo imati samo cvijeće? Upravo kombinacija povrća i cvijeća može biti vrlo dekorativna.

Salate
Postoji zbilja dosta sorti i teško se odlučiti koje salate sijati. U teglama je zgodno sijati kombinaciju salata i to lisnate salate koje ne tvore glavicu već im listove režemo i oni izrastaju više puta. Tako često imamo svježu salatu. Upravo sada je idealno vrijeme za sjetvu salate, a tamo negdje u svibnju možete posijati radič.
Sjeme salate samo lagano prekrijte zemljom i uz redovito zalijevanje biljke će brzo niknuti.

Rukola
Ako volite rukolu obavezno je posijte jer izvrsno uspijeva u posudama i to na suncu i u sjeni. Reže se škarama i listovi kao i kod lisnatih salata izrastaju više puta. Brzo odlazi u cvijet, pustite je da ocvate jer će se tako sama zasijati i izrasti opet u jesen ili proljeće.

Špinat
Izvrsno uspijeva u posudama. Može se sijati u proljeće i u jesen. Voli dosta vlage pa o tom treba voditi računa. Otporan je na hladnoću, ali ne voli visoke temperature kod kojih brzo potjera cvijet i tad više nije za konzumaciju.
U posude ga sijemo kao i salatu, prekrijemo ga s malo više zemlje.

Blitva
Blitva je zbilja izdašno povrće i idealna je za sjetvu u posude. Od samo nekoliko biljaka možemo imati dovoljno lišća za konzumaciju. Sijem ju kao i špinat i volim kombinirati blitvu crvenih i žutih peteljki koja je prekrasan ukras. Beru se vanjski listovi i tako se potiče stvaranje novih. Iznenadit ćete se koliko blitve možete imati od samo par stabljika.

Peršin
Peršin neki svrstavaju u začinske biljke, neki u povrće, ja sam ga ovdje navela jer je super za uzgoj u posudama. Peršin uzgajamo zbog korijena i lista. U posude sijem peršin listaš koji obilno koristim u jelima. Otporan je na hladnoću i može se sijati već u ožujku. U posudi će se raširiti poput grmića i stalno ćete imati svježeg. Berite vanjske listove jer se iz središnjeg dijela stvaraju novi. Posebno je dekorativan peršin kovrčavih listova.
Uzgoj peršina listaša u posudama mi se puno puta pokazao boljim nego u vrtu jer u vrtu često tek iznikle biljčice pojedu puževi.

Luk vlasac
U vrtu se brzo širi i zato ga je možda i bolje uzgajati u posudama. Prve godine možda neće biti bujan, ali već druge ćete imati puno vlasca. Zimi on odlazi u stanje mirovanja, a u proljeće će opet izrasti. Vlasac možemo brati rezanjem više puta, a kada procvjeta pravi je ukras.

To bi bilo to za početak kreiranja vrta u posudama. Naravno uz ovo zeleno povrće možete ubaciti svašta kasnije, rajčice, paprike, čili papričice…
Uživajte u kreiranju!

*Sve fotografije možete vidjeti u orginalnoj veličini tako da ih spremite na svoj uređaj ili ih otvorite pojedinačno u drugoj kartici preglednika


Autorica članka i fotografija: Ivana Ferenčina (Instagram vrt_mame_ivane)