e-Savjetovanje – prilika za Vaše mišljenje

Mnoštvo poljoprivrednika nikada nije čulo za e-Savjetovanje, te nisu svjesni da svojim konstruktivnim kritikama i prijedlozima mogu itekako doprinijeti mnogim zakonima.
Naravno, ako vladajući usvoje te prijedloge, ali zašto ne pokušati?

Što je uopće e-Savjetovanje? e-Savjetovanje je način uključivanja javnosti u postupak donošenja zakona i drugih propisa.
Što znači da svatko sa svojim podatcima se može registrirati i zatim komentirati te argumentirano pridonijeti donošenju različitih zakona. Jer kroz ovaj sustav prolaze sve izmjene članaka, svi zakoni i pravilnici.

Ako već pišete po razno raznim forumima ili portalima i ostavljate komentare ispod članaka, onda je ovo mnogo konstruktivniji i bolji način da nešto promijenite. Upozorite na dio pravilnika ili zakona, predložite neke promjene, savjetujte.
Koliko sam puta čuo da komentirate između sebe neke zakone koji se donose, a tiču se poljoprivrede ili neke druge djelatnosti, pričate kako bi neke stvari učinili drugačije ili nešto poboljšali i priča završi s onom opće poznatom poštapalicom, “Ah, kao da će mene netko poslušat”.
Pokušajte, nemate što izgubiti osim nekoliko minuta vremena.

Možete izabrati filtriranje po instituciji i stanju, pretraživati sadržaj prema riječi, prilagoditi datume otvaranja i zatvaranja e-Savjetovanja i još neke sitnice koje ćete sami otkriti ako se odlučite na registraciju i sudjelovanje.

Većinu odgovora na pitanja koja će vas zanimati oko e-Savjetovanja možete pronaći na stranicama Središnjeg državnog portala.

Ovdje možete pregledati sve naslove savjetovanja od strane Ministarstva poljoprivrede.

Popis savjetovanja se ažurira, te isto tako možete odabrati obavijesti putem emaila o otvorenim savjetovanjima od različitih institucija.


Autor članka: Matija Pavelić, mag.ing.agr.